Ythaq 2: Dubbelgangers, door Arleston & Floch

recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

"Ythaq" is luchtig amusement, maar niet erg origineel. Het basisscenario is dat een ruimteschip neerstort op een planeet die niet erg ver is ontwikkeld; dat is dus hetzelfde idee als in onder andere "Tchai" van Jack Vance.
Ondanks dat en de soms wat flauwe grappen is het echter best wel vermakelijk. Het scenario heeft echter wel een goede humoristische vondst: de hoofdpersonenen willen Callista uit de gevangenis redden, maar vergissen zich, en gaan achter een markgravin aan - die ze beter in de gevangenis hadden laten zitten.
De hoofdpersonen beleven allerlei fantasy-avonturen, waarbij ze af en toe gebruik kunnen maken van hun technologische achtergrond.
Het is dus meer de invulling van het verhaal, dan het verhaal zelf, waar de originaliteit uit moet komen. Spijtig genoeg voelt die invulling niet al te origineel aan, wat waarschijnlijk door het fantasy-element wordt veroorzaakt: draken, prinsessen, krijgers... Het heet niet altijd 'draak', 'prinses' of 'krijger', maar het is het gewoon.
Enkele hoofdpersonen komen in een circus terecht. Circussen zijn ook al een oude truc om een verhaal bont in te kleuren. Overigens is dat circus een gemakkelijke oplossing om Narvarth en Graniet op het spoor te brengen van Callista.
Door het grote aantal personages kunnen gemakkelijk allerlei verwikkelingen worden opgezet, zoals Callisto die zich voordoet als markgravin, maar precies daardoor in de problemen komt.
Een echt probleem is echter de wat kleine druk. De details van tekeningetjes worden wat petieterig, maar vooral vervelend is dat de zwarte tekst in de bruin gekleurde verklarende tekstvakken moeilijk leesbaar is.
Ergens lijkt het album niet goed te weten welke kant het op wil: de tekeningen lijken op een jonger publiek te mikken, maar door de "toespelingen" lijkt het verhaal tegelijk op een ouder publiek te willen mikken. En misschien is dat ook wat nog het meeste stoort: het is een album voor ongeveer 12-jarigen, zowel voor wie net iets jonger, als net iets ouder is. Ondanks "toespelingen" om op een ouder publiek te mikken, blijft de mentaliteit soms kinderachtig. Dat blijkt uit de wat flauwe humor, maar soms ook uit de relaties tussen de personages.
Niettemin: op naar het volgende deel.

"Ythaq 2: Dubbelgangers", tekst: Christophe Arleston, tekeningen: Adrien Floch, 2008, Amsterdam, Luitingh-Sijthoff, oorspronkelijk: "Ophyde la géminée", vertaling: Toon Dohmen, paperback, 28,6 x 22,1 x 0,7 cm, 62 p's, ISBN 978-90-245-2075-6

prijs: 7,90 euro

De Tijdlijn * Welkomstpagina


© 2008. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be